2019

De kleine lettertjes

Herneming

07/05/19 Turnhout
De Warande (10.30)
schoolvoorstelling
16/05/19 Beerse
schoolvoorstelling
07/05/19 Turnhout
De Warande (10.30)
schoolvoorstelling
16/05/19 Beerse
schoolvoorstelling

Herneming

In samenwerking met HETPALEIS organiseerde Behoud de Begeerte in april 2017 de eerste editie van de kleine lettertjes; een reeks van tien voorstellingen in Antwerpen, gericht op kinderen uit het derde kleuterklasje en het eerste leerjaar. Zij die hun eerste stapjes zetten als lezers, dus. Eens de kleintjes daarmee zijn begonnen, zijn ze meteen rijp om ook de wondere wereld van de literatuur en de kunsten te ontdekken. Drie schrijvers (Joke van Leeuwen, Bart Van Nuffelen en Daan Remmerts de Vries) betoverden ieder een twintigtal minuten hun aandacht en zullen dat opnieuw doen in 2019.

Het Nieuwsblad zag een voorstelling waarvan de auteurs ‘met zorg gekozen’ waren, en waarin ‘vrolijkheid’ zat, ‘herkenbaarheid’ en ‘zelfs iets educatiefs’. ‘De afwerking is precies, met soundscapes die intrigeren en tegelijk onderhouden.’ Gazet van Antwerpen merkte dat ‘de lezertjes wel pap lusten van ‘Lettertjes”.

Alle drie de auteurs lazen voor uit hun werk, terwijl de prille geletterden zich vergaapten aan kleurrijke en spannende beelden. Joke van Leeuwen liet Lepeltje en Vurkie met elkaar praten, vroeg of iemand haar zusje had gezien en liet de kinderen een denkbeeldige ballon opblazen. Zij had volgens GVA ‘geen nood aan ‘frutsels’ om het jonge publiek te beklijven’. Bart Van Nuffelen had voor de gelegenheid een nieuw verhaal geschreven over Juf Bettie, geruggesteund door tekeningen van Jan Bosschaert en muziek van Milan Warmoeskerken. Gazet van Antwerpen beoordeelde het als iets wat ‘ogenschijnlijk niet meer dan een verhaaltje’ was, maar ’toch een erg actueel thema aansneed met klasgenootjes van diverse nationaliteiten.’ Daan Remmerts de Vries hervertelde het levensverhaal van Kandinsky en diens Blauwe Paardje. Hij zorgde volgens Gazet van Antwerpen voor ‘de meest gewaagde bijdrage’.

Zo gemakkelijk kan het dus zijn.

Gazet van Antwerpen ★★★★

De cirkel is rond, de weg naar nog meer Kleine Lettertjes is geplaveid.  

Het Nieuwsblad ★★★★