2021

Het mirakel van België

Boekvoorstelling

04/12/21 Antwerpen
Arenberg (20.15)
04/12/21 Antwerpen
Arenberg (20.15)

Boekvoorstelling

4 december (20.15 uur) vierden we in de Arenberg samen met Uitgeverij Das Mag de publicatie van Maarten Inghels' roman 'Het mirakel van België', met onder andere een interview met de auteur door Annelies Moons en een voorproefje van de voorstelling met Katharina Smets die in 2022 op tournee ging. 

'Het mirakel van België' is het spannende, metafictionele verhaal van een meesteroplichter voor wie het leven één groot theater is en een schrijver die meer dan een toeschouwer wil zijn. Een wonderlijk en crimineel haasje-over van feit en fictie. 

Jaren geleden maakte Maarten Inghels kennis met Piet Van Haut, een mediaverslaafde meesteroplichter die zich sinds de jaren tachtig voordoet als diplomaat, directeur van Johnson & Johnson, onderzoeksrechter, administrateur-generaal van de Belgische Spoorwegen, koning der Belgen en miljardair en zodoende miljoenen ontvreemdt van banken en particulieren over heel Europa.

Na hun eerste ontmoeting laat de meesteroplichter Maarten Inghels niet meer los. Naarmate hun relatie groeit krijgt de romanschrijver een unieke inkijk in diens eindeloze fantasiewereld en interne keuken. Aangetrokken tot dit grootse personage beseft Inghels gaandeweg dat ook hij niet immuun is voor de verlokkingen van de misdadiger. 

Door zijn eigen hebzucht naar een spannend verhaal wordt de schrijver meegesleurd in het web van fictie en grootheidswaan dat de meesteroplichter steeds strakker weeft. Is deze stotterende mythomaan een zwakbegaafde of een geslepen psychopaat? Is hij een gek of een genie? Een monster of een mirakel? En hoe weet hij steeds te ontkomen?

Op 4 december kneedden Maarten Inghels en audiokunstenaar Katharina Smets de hallucinante relatie van de schrijver met de meesteroplichter tot een literaire klankshow. Op basis van de tientallen ontmoetingen, telefoongesprekken en interviews met Piet Van Haut gingen Maarten en Katharina op zoek naar de waarheid achter zijn web van leugens. Hoe maakt iedere mens zichzelf tot een verhaal? Een beklijvende trip te worden die iedereen verwonderd achterliet.