2022

Het mirakel van België

Een beklijvende trip over een auteur en een meesteroplichter

25/11/22 Schoten
CC Schoten (20.00)
30/11/22 Leuven
01/12/22 Herentals
21/12/22 Antwerpen
Arenberg (20.30)
25/11/22 Schoten
CC Schoten (20.00)
30/11/22 Leuven
01/12/22 Herentals
21/12/22 Antwerpen
Arenberg (20.30)

Een beklijvende trip over een auteur en een meesteroplichter

Jaren geleden maakte Maarten Inghels kennis met Piet Van Haut, een mediaverslaafde meesteroplichter die zich sinds de jaren tachtig onder meer voordoet als diplomaat, directeur van Johnson & Johnson, onderzoeksrechter, administrateur-generaal van de Belgische Spoorwegen, koning der Belgen en miljardair, en zodoende miljoenen ontvreemdt van banken en particulieren over heel Europa.
 
Na hun eerste ontmoeting laat de meesteroplichter Inghels niet meer los. Naarmate hun relatie groeit, krijgt de romanschrijver een unieke inkijk in Van Hauts eindeloze fantasiewereld en interne keuken. Aangetrokken tot dit grootse personage beseft Inghels gaandeweg dat ook hij niet immuun is voor de verlokkingen van de misdadiger.
 
Samen met audiokunstenaar Katharina Smets smeedden de schrijver en Behoud de Begeerte de hallucinante relatie tussen Van Haut en Inghels tot een spannende, metafictionele literaire voorstelling. Als kijker volgde je zijn zoektocht naar de waarheid achter de leugens van de meesteroplichter.
 
Het werd een beklijvende trip, een wonderlijk haasje-over van feit en fictie, over een meesteroplichter voor wie het leven één groot theater is en een schrijver die meer dan een toeschouwer wil zijn.
 
Maarten Inghels debuteerde in 2008 met Tumult en ontwikkelde zich sindsdien tot een maker en schrijver die niet aarzelt om minder voor de hand liggende vormen op te zoeken. Van 2016 tot 2018 was hij de officiële Stadsdichter van Antwerpen. Daaruit kwam zijn bundel Contact voort, een boek waarin hij poëzie, beeld en acties verbindt. Zo verschenen zijn gedichten als tatoeage, als enquête waarin hij de staat van de samenleving opvroeg en werden ze geplant met eetbare zaadjes.
 
De Belgisch-Poolse audiokunstenaar Katharina Smets boetseert documentairematerialen tot beklijvende verhalen, zowel voor live-performances als voor radioproducties. Smets audioproducties zijn uitgezonden op Klara, Radio 1, VPRO, NPR, BBC Radio 3 en 4, BBC World Service en CBC.

Deze voorstelling kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Met dank aan Suzanne Grotenhuis, Charlotte Van den Broeck, Stijn Vranken en Michaël Vandebril.

© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten