2007

Licht overal

16/12/07 Antwerpen
16/12/07 Antwerpen

In december 2007 verscheen Licht Overal, een livre de peintre met gedichten van Cees Nooteboom en etsen van Hugo Claus. Op 16 december stelde Behoud de Begeerte, in samenwerking met De Slegte Antwerpen en Ergo Pers Gent, het boek voor in Bibliotheek Permeke.

Hoewel hun leven lang vrienden, hadden Cees Nooteboom en Hugo Claus nooit eerder samen een boek gemaakt. Dat Claus en Nooteboom, beiden vaak genoemd als Nobelprijskandidaten, dat toen wel hadden gedaan, was alleen daarom al een uitzonderlijke gebeurtenis. Voor Licht Overal had Cees Nooteboom twaalf nieuwe gedichten geschreven. Hugo Claus had zich erdoor laten inspireren en er vier etsen bij gemaakt. Een gebeurtenis, een landschap, een stemming, een gedicht, een tekening. De taal, soms helder, dan weer duister en diep voegde zich als vanzelf bij het speelse en directe van Claus’ inkttekeningen.

Tijdens de boekpresentatie las Cees Nooteboom negen van de twaalf gedichten, de tekeningen werden geprojecteerd. Hij las tevens uit zijn destijds nieuwe en alom bejubelde boek Rode regen. Na afloop van het programma bood Behoud de Begeerte een receptie aan. Om te klinken op het eerste seizoen in Permeke en om te toasten op het volgende.