2007

Literatuurprijs Gerard Walschap

19/11/07 Antwerpen
Bourla (20.00)
19/11/07 Antwerpen
Bourla (20.00)

De Literatuurprijs Gerard Walschap 2007 werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt tijdens een literaire avond van Behoud de Begeerte. De jury, bestaande uit Georges Wildemeersch (voorzitter), Elke Brems, Sophie Dewaele en Rob Schouten, selecteerde boeken van Peter Delpeut, Hans den Hartog Jager, Désanne van Brederode, Vincent Overeem, Yves Petry, Joyce Roodnat, Chika Unigwe en Christiaan Weijts. Tijdens de feestelijk geregisseerde literaire avond, waar niet alleen alle genomineerden aan deelnamen, maar ook alle eerdere laureaten aanwezig waren, werd Désanne van Brederode met haar boek Hart in Hart uitgeroepen tot de vijfde winaar van de prijs. Het boek werd door de jury geprezen als ‘een werk dat het straatrumoer en de actualiteit niet schuwt’ en dat ‘in prachtige scènes en scherpe observaties een eigen denkwereld neerzet.’

De tweejaarlijkse prijs, een soort breed uitgevallen debuutprijs ter waarde van 7.500 euro, bekroont Nederlandse of Vlaamse auteurs die nog niet meer dan vier boeken hebben gepubliceerd. Volgens Jos Borré, biograaf van Gerard Walschap, ‘wil de Walschapprijs - op dit ogenblik de enige in deze categorie - een ruime selectie in het licht zetten van auteurs die nog in de eerste fase van hun oeuvreopbouw verkeren’.

De prijs werd in 1998 in het leven geroepen door de gemeente Londerzeel ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van hun ereburger, de grote prozaschrijver Gerard Walschap. Ook hij moest eerst enkele werken publiceren alvorens hij op de nodige erkenning kon rekenen.