2009

Cees Nooteboom & Japan

11/06/09 Antwerpen
11/06/09 Antwerpen

Behoud de Begeerte en Toneelhuis maakten, in samenwerking met De Tijd, een literaire voorstelling rond Japan, naar aanleiding van de opera House of the Sleeping Beauties in de Antwerpse Bourlaschouwburg. Yasunari Kawabata, Nobelprijswinnaar voor literatuur in 1968, schreef met House of the Sleeping Beauties (1961) een van zijn meest intrigerende novelles. Dit verhaal over afscheid, ouderdom en dood vormde het vertrekpunt voor een opera door componist Kris Defoort in een regie van Guy Cassiers.

De centrale gast tijdens deze literaire avond was de internationaal gelauwerde auteur en kosmopoliet Cees Nooteboom, die afwisselend in Amsterdam en op het eiland Minorca woont, maar het grootste deel van het jaar op reis is. Het was dus niet makkelijk om de reiziger tussendoor te strikken voor een literaire avond. Japan is een belangrijk thema in Nootebooms oeuvre. De novelle Mokusei! bijvoorbeeld is het beklijvend en ontroerend verslag van een Japanse liefdesgeschiedenis. De roman Rituelen bevat onder meer een beschrijving van een traditionele Japanse theeceremonie en verwijst meerdere malen naar het werk van Kawabata. Ook in de essays en reisverhalen uit Van de lente de dauw is een belangrijke rol weggelegd voor Japan.

Cees Nooteboom las uit eigen werk en werd geïnterviewd door Betty Mellaerts. Daarnaast las acteur Lucas Vandervost (De Tijd) een aantal fragmenten uit De Schone Slaapsters van Kawabata. Componist en jazzpianist Kris Defoort bracht improvisaties op de muziek die hij voor House of the Sleeping Beauties had geschreven. Traditionele Japanse fluitmuziek – shakuhachi - werd verzorgd door Kees Kort.