2010

Walschapavond

#2

20/03/10 Antwerpen
20/03/10 Antwerpen

#2

Tijdens de tweede avond rond de Literatuurprijs Gerard Walschap, maakte Ruth Joos duidelijk waarom de genomineerde boeken van Willem Brinkman, Esther Gerritsen, Marc Reugebrink en Christiaan Weijts een plaats verdienden op de shortlist van de Walschapprijs. Ze trad erover met hen in gesprek.
 

Uit het juryverslag:

Apentheater (Uitgeverij L.J. Veen) van Willem Brinkman is een roman met een actuele thematiek: hoe moeten we omgaan met de ontdekkingen van de biochemie, met dierproeven enzovoort.

De kleine miezerige god (Uitgeverij De Geus) van Esther Gerritsen is een god zonder hoofdletter met wie hoofdpersoon Dominique amicaal kan omgaan. Een god ook die goed van pas komt in haar leven, dat ingericht is met een demente moeder, een lelijke vriend, een schuldcomplex en andere narigheden.

Het Grote Uitstel (Uitgeverij Meulenhoff/Manteau) van Marc Reugebrink is een vrolijke, bij tijd en wijle hilarische coming of age-roman over een jongen, Rega geheten, die vanuit de provincie, Twente, de grote wereld ontdekt en er tenslotte ook in ondergaat.

Christiaan Weijts is wel een chroniqueur van zijn tijd genoemd en Via Cappello 23 (Uitgeverij De Arbeiderspers), zijn tweede roman, een kritische reflectie op de macht van de media, de verdrukking van de privacy, de relatie tussen hoge en lage kunst en de rol die de erotiek en de fantasie in dit alles spelen.