2012

Goud op snee

18/10/12 Antwerpen
18/10/12 Antwerpen

In Goud op snee staken drie markante persoonlijkheden uit de literaire wereld de loftrompet over hun favoriete boek aller tijden, recent verschenen parels en tendensen waar je als lezer niet omheen kan. Robbert Ammerlaan, toen nog directeur-uitgever bij De Bezige Bij Antwerpen, bleek zich graag te verliezen in Voer voor psychologen, de autobiografische notities, aforismen en herinneringen die Harry Mulisch in 1961 aan het papier toevertrouwde. 

Journaliste Anna Luyten, die zes jaar lang de jury van De Gouden Uil voorzat, kon maar niet zwijgen over de Essays van Michel de Montaigne, De moorden in de rue Morgue van Edgar Allan Poe en Een hologram voor de koning van Dave Eggers. 

Pieter Steinz, voormalig chef boeken bij NRC Handelsblad en op dat moment directeur van het Nederlands Letterenfonds, was helemaal in de ban van de klassiekenseries die de mooiste titels uit de wereldliteratuur opnieuw in de belangstelling brachten of voor de eeuwigheid wilden bewaren: Faust van Goethe, Ulixes van James Joyce, 1984 van George Orwell, Marcovaldo van Italo Calvino, …

In Goud op snee mocht niet één onvertogen woord over literatuur vallen. Radiocoryfee Friedl’ Lesage, die gewend is om haar gasten de boeken uit de kast te vragen, keek daar streng op toe, interviewde en presenteerde.