2012

Hier het hiernamaals / Eddy Van Vliet

04/10/12 Antwerpen
04/10/12 Antwerpen

De reeks Aanbevelingen voor een beter leven besteedt ook aandacht aan voorbije, doch niet vervlogen levens: Hier het hiernamaals is een programma dat dode schrijvers in een breder licht plaatst naar aanleiding van de zoveelste verjaardag van hun geboorte of overlijden.

Op 11 september 2012 zou Eddy van Vliet zeventig jaar geworden zijn, had hij op 5 oktober 2002 het gevecht tegen zijn hersentumor niet verloren. Aan de vooravond van de tiende verjaardag van zijn overlijden vroegen Maarten Inghels en Jeroen Olyslaegers Piet Piryns en Jan Vanriet naar hun herinneringen aan de dichter en advocaat, die in zijn beide levens onrecht aanklaagde.

In de loop van het gesprek nam Piet Piryns de rol van interviewer over en had hij het met Maarten Inghels, de dichter van Waakzaam, en Jeroen Olyslaegers, die zich ontpopte als de officieuze woordvoerder van de Belgische indignado’s, over de betekenis van het (literaire) engagement anno 2012. Inghels zette zijn uitspraken bij met sprekende gedichten, Olyslaegers met een fragment uit de roman Winst, die dan net verschenen was. Ook de stem van Eddy van Vliet was nooit ver weg. De beeldfragmenten die werden geprojecteerd roemde Griet Op de Beeck in haar column in De Morgen als ‘het allersterkste deel. Ineens veel minder dood werd hij.’ Ze noemde deze editie van Hier het hiernamaals ‘een avond over vroeger én over nu, wat ik als ik Eddy van Vliet was, vast prettig had gevonden.’