2019

Rembrandts Portret van een jonge man

Jan Six

28/03/19 Antwerpen
28/03/19 Antwerpen

Jan Six

Recentelijk ontdekte Jan Six (1978), kunsthandelaar in Oude Meesters, een nog onbekend werk van Rembrandt in een veilingcatalogus van Christie’s. Vorig jaar publiceerde hij daarover Rembrandts Portret van een jonge man. Dat Jan Six een eminent Rembrandt-kenner is, heeft wellicht iets te maken met het feit dat hij zelf een rechtstreekse afstammeling is van de Jan Six die Rembrandt in 1654 heeft geportretteerd.

Toen het oog van kunsthandelaar Jan Six op het Portret van een jonge man in een veilingcatalogus van Christie’s viel, wist hij meteen dat het niet een werk uit ‘the circle of Rembrandt’ was, maar dat de meester het zélf had geschilderd. De laatste keer dat een totaal onbekende Rembrandt werd ontdekt was in 1974 (De doop van de eunuch). Hoe overtuig je de wereld van zo’n ontdekking? Bestaat er zoiets als een absoluut oog? Hoe bijzonder is dit schilderij in verhouding tot het overige werk van Nederlands beroemdste schilder?

Jan Six neemt in dit boek de lezer op meeslepende en erudiete wijze mee in die spannende ontdekkingstocht en jongensdroom die werkelijkheid werd en laat het Portret van een jonge man zien door het oog van zijn ontdekker.