2019

Koningsplein, Volksplein

Festival Royal

11/09/19 Antwerpen
11/09/19 Antwerpen

Festival Royal

Vóór ’t koningspleintje vanaf 2006 een oord van bezadigd vertier en boekenplezier werd, was het een hol waar hoerenlopers, vrouwenhandelaren, drugtraficanten en sjacheraars elkaar vonden. Daarvoor moet het een vrolijke plek zijn geweest, vol eettentjes en swingende café’s, waar gelachen, gedronken, gevochten, gedanst en gefeest werd. Er was een bloeiende jazz-scene: niemand minder dan Nina Simone kende op ’t koningspleintje haar weg.

Op 11 september, in het kader van Festival Royal, nodigen Behoud de Begeerte & Permeke Kurt Van Eeghem uit – hij had als jongeman zelf een nering in de buurt. In het Auditorium stelt hij  Gregory Frateur & Niels Verheest voor, die een ode aan Nina Simone brengen; hij praat  met fotograaf Herman Selleslags en dichter Roger Nupie, die het plein decennialang gefrequenteerd hebben; hij laat Patsy Sörensen het verhaal van haar strijd tegen de vrouwenhandel vertellen.

Tussendoor vraagt hij aan Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck of de ingreep van ’t Stad om via een bibliotheek de reputatie van het plein op te vijzelen al dan niet een valabel manoeuvre mag genoemd worden in het kader van deugdelijke stadsvernieuwing.