2020

'Heldenleven' Jan Vanriet

Boekvoorstelling

09/09/20 Antwerpen
21/09/20 Online
BdBTV (16.00)
09/09/20 Antwerpen
21/09/20 Online
BdBTV (16.00)

Boekvoorstelling

Op 9 september presenteerde Behoud de Begeerte ‘Heldenleven’ in Bibliotheek Permeke. Door toedoen van de coronacrisis was 'Heldenleven' slechts voor een beperkt aantal mensen toegankelijk. De voorstelling werd opgenomen. Vanaf 21 september is de digitale voorstelling te zien op BdBTV

’Heldenleven’ is een programma rond twee publicaties van Jan Vanriet: de onlangs verschenen dichtbundel ’Heldenleven’ en ’Collected Stories', de catalogus bij de schilderijententoonstelling (vanaf 19 september) in De Zwarte Panter te Antwerpen.

In ’Heldenleven’ probeert het verleden haasje over met het verleden te spelen. ‘Heldenleven’ verkent heden en verleden; herinneringen zijn niet inwisselbaar, beelden, geuren en sensaties uit vroegere tijden leiden een eigen bestaan. De gedichten en gouaches van Jan Vanriet zijn een grote volksopstand tegen het vergeten – soms tegen beter weten in. ‘De tijd neemt niet alles weg.’ Het samenspel van al die fonkelende details en eeuwigdurende dubbelzinnigheden maakt van het heldenleven dat we onszelf toedichten een oefening in verwondering.

Voor de catalogus van ’Collected Stories schreef Jan Vanriet enkele toelichtingen over de inhoud en de achtergronden van zijn werk. Ze worden aangevuld met een essay van de Poolse dichter Adam Zagajewski. 

Aan de hand van poëzie, beeld en niet vrijblijvende gesprekken tussen Piet Piryns en Jan Vanriet schetst 'Heldenleven' het portret van een jongen uit Hoboken die zich ontplooit tot de kunstenaar die Jan Vanriet vandaag is. Hoe mengen beelden en geuren uit het verleden zich in de werken van de kunstenaar? Kijk vanaf maandag 21 september 16 uur naar de digitale voorstelling op BdBTV: begeerte.be/bdbtv

Piet Piryns interviewt; Warre Borgmans leest poëzie. Tussendoor is een vooraf gefilmd gesprek op locatie in Hoboken te zien, de plek waar Jan Vanriet zijn jeugd doorbracht.  

met

Warre Borgmans Simone Lenaerts Piet Piryns Jan Vanriet

extra

bdbtv
#15

Aan de hand van poëzie, beeld en niet vrijblijvende gesprekken tussen Piet Piryns en Jan Vanriet schetst Heldenleven het portret van een jongen uit Hoboken die zich ontplooit tot de kunstenaar die Jan Vanriet vandaag is. Hoe mengen beelden en geuren uit het verleden zich in de werken van de kunstenaar?