2022

Achter de donkere wouden

BabelBad

25/08/22 Antwerpen
Archipelsite
25/08/22 Antwerpen
Archipelsite

BabelBad

In het kader van het BabelFestival, het zomerfestival op locatie in Antwerpen, stelden we een bijzonder trio voor: de Russisch-Belgische schrijver Aleksandr Skorobogatov ging in dialoog met actrice Anne-Laure Vandeputte en componist Sam Gysel. Samen brachten zij een poëtische hommage aan wie er vandaag niet meer is. In Achter de donkere wouden gaven zij geliefde afwezigen een plek en lieten we de weemoed toe, in woord en muziek.
Aleksandr Skorobogatov schreef dit voorjaar een reeks van ontroerende brieven aan zijn overleden zoon Vladimir. Die werd in augustus 2002 vermoord op een landweg bij Moskou – hij was slechts 15 en had nota bene plannen om naar België te verhuizen. Twintig jaar later vindt Skorobogatov, als vader en schrijver, de moed om deze pijnlijke gebeurtenis aan te grijpen voor literatuur. ‘Zo kan ik mijn zoon onsterfelijk maken.’
Skorobogatov, bekend van romans als Sergeant Bertrand (1991) en De wasbeer (2020), las op de BabelBühne enkele brieven aan Vladimir voor. Hij werd op het podium vergezeld door actrice Anne-Laure Vandeputte en componist Sam Gysel.
Vandeputte speelde eerder in 2022 mee in de theatervoorstelling War of the Beasts and the Animals van Zuidpool, een productie gebaseerd op de poëzie van Maria Stepanova, de Russische auteur die bekend staat om haar kritische stem. De actrice las ook voor uit Stepanova’s meest recente roman, Voorbij het geheugen, over haar familiegeschiedenis.
De tekst werd ondersteund en afgewisseld met live muziek. Sam Gysel is muzikant en componist en speelde onder andere bij Arno en Stef Kamil Carlens. In het theater werkte hij al samen met regisseur Luk Perceval voor NTGent en met Laika en Theater Antigone.

De presentatie werd voorafgegaan door een statement in samenwerking met PEN Vlaanderen, waarin we aandacht vroegen voor Chimengul Awut, de Oeigoerse auteur die werd opgepakt door de Chinese autoriteiten en die, net als vele schrijvers, in een heropvoedingskamp belandde.

Aansluitend bij de voorstelling was er, naar goede gewoonte op de BabelBühne, een Open Poëziepodium, met als host Maud Vanhauwaert.

© Michael Beyers
© Michael Beyers
© Michael Beyers
© Michael Beyers
© Michael Beyers