2023

Dood doet leven

Een avond rondom pijn en passie

01/04/23 Gent
De Bijloke (20.00)
© Miles Fischler
01/04/23 Gent
De Bijloke (20.00)

Een avond rondom pijn en passie

Hoe gaan wij om met pijn? Kunnen we ons lijden, dat onvermijdelijk is, zin geven? Het is een vraag waar filosofen graag mee aan de slag gaan – in onze menselijke kwetsbaarheid ervaren we onze eindigheid – maar die ook in een religieuze context actueel blijft. Om over de kunsten nog te zwijgen: het lijden als eeuwenoud motief in de literatuur, het theater, de schilderkunst en de muziek. Onder de titel Dood doet leven onderzochten we dit thema via indringende poëtische teksten en bezwerende livemuziek. Daarbij kwamen verschillende aspecten van onze eindigheid aan bod: afscheid nemen maar ook ontdekken, rouw versus hoop, de dood en het leven dat daarop volgt.

Fikry El Azzouzi, Michel Faber, Corinne Heyrman, Maria Barnas en Jeroen Olyslaegers brachten fragmenten uit hun eigen werk. De Japanse percussioniste Aya Suzuki ving hun woorden in een fascinerend slagwerkritueel, met eigenzinnige uitvoeringen van composities van onder anderen Bach en John Cage. De presentatie was in handen van Jana Kerremans.

met

Fikry El Azzouzi Maria Barnas Michel Faber Corinne Heyrman Jana Kerremans Jeroen Olyslaegers Aya Suzuki

extra

bdbtv
#44

Hoe gaan wij om met pijn? Kunnen we ons lijden, dat onvermijdelijk is, zin geven? Het is een vraag waar filosofen graag mee aan de slag gaan – in onze menselijke kwetsbaarheid ervaren we onze eindigheid – maar die ook in een religieuze context actueel blijft. Om over de kunsten nog te zwijgen: het lijden als eeuwenoud motief in de literatuur, het theater, de schilderkunst en de muziek.