2013

Eilandfestival

The Pursuit of Happiness

28/09/13 Antwerpen
't Eilandje (20.00)
29/09/13 Antwerpen
't Eilandje (13.00)
28/09/13 Antwerpen
't Eilandje (20.00)
29/09/13 Antwerpen
't Eilandje (13.00)

The Pursuit of Happiness

Op 28 en 29 september vond de eerste editie van het Eilandfestival plaats op het Eilandje, de nieuwe, hippe buurt van Antwerpen. Omdat deze eerste editie samenviel met de opening van het Red Star Line-museum, was het grote thema van het festival immigratie. Behoud de Begeerte voorzag in het literaire luik.

Op zaterdag 28 september vond de Vlaamse presentatie van 'Het Puttertje' van Donna Tartt plaats, ongeveer hetzelfde programma als de week daarvoor in Amsterdam: Robbert Ammerlaan leidde in, Gene Bervoets en Tine Laureyns lazen voor uit 'De Verborgen Geschiedenis' en 'De Kleine Vriend' en Anna Luyten interviewde de auteur. Tartt las uit haar nieuwe boek.

Op 29 september werd het dagvullende programma verdeeld over vier locaties.
In het Ballet van Vlaanderen begon het programma met een try-out van Dinska Bronska, een voorstelling van Martha!tentatief over alles achterlaten, onderweg zijn en ergens anders aankomen. Vervolgens werd Neeland gebracht, een première: een muzikale familievoorstelling van Nic Balthazar over de even harde als hoopvolle zoektocht van jonge asielzoekers naar geluk, nu bewerkt tot een monoloog met de jonge revelatie Soufiane Chila in de hoofdrol. Met live Gents-Turkse soundtrack. Na afloop sprak Nic Balthazar met een aantal echte asielzoekers, die zich hebben verzameld in het Kid's Parliament.

The Pursuit of Happiness was het programma waarin Annelies Beck, Paolo Cognetti, Bernard Dewulf, Paul Baeten Gronda, Ilja Leonard Pfeijffer, Dimitri Verhulst, Erik Vlaminck, Tommy Wieringa en Rebekka de Wit voorlazen uit hun werk waarin de personages migreren, reizen, op zoek gaan naar het Beloofde Land, het onbekende, het groenere gras. Betty Mellaerts stippelde de weg uit. Esmé Bos zong Irving Berlin.

In deFilmharmonie stelden Pascal Verbeken en Herman Selleslags hun boek 'Tranzyt Antwerpia. In het spoor van de Red Star Line.' voor. Waarna Lisbeth Imbo en Yves Desmet praatten met Tom Barman, Philip Heylen, Yasmine Kherbache, Freya Piryns en Jan Vanriet over het ultieme boek dat ze naar een (onbewoond) eiland mee zouden nemen.

Op de achtste verdieping van het MAS praatte Anna Luyten met Russische banneling Michaïl Sjisjkin over zijn alom geprezen 'Onvoltooide Liefdesbrieven'. Lieven Vandenhaute interviewde Robbert Ammerlaan en Tom Maschler (bekend van de Penguin Pockets, stichter van de Booker Prize) over het uitgeversvak. En Lieve Joris stelde haar nieuwe boek 'Op de Vleugels van de Draak' voor aan Koen Fillet en het publiek.

In het Felixpakhuis kwamen David Pefko, Jamal Ouariachi en Daan Heerma van Voss hun erotische trilogie voorstellen met de hulp van Pieter Embrechts. Annelies Beck ondervroeg Thomas Blondeau, Marnix Peeters en Christophe Vekeman over hun nieuwe boeken. Griet Op de Beeck, Dimitri Casteleyn, Valerie Eyckmans en Roderik Six hadden het met Friedl’ Lesage over het grote succes van hun debuutboeken. Jeroen Boone, Annelie David, Astrid Haerens, Tom Marien en Mathijs Tratsaert, die samen in Deus Ex Machina hadden gedebuteerd, werden door Stijn Van De Voorde geïnterviewd.