2015

Eilandfestival

20/09/15 Antwerpen
't Eilandje (10.00)
20/09/15 Antwerpen
't Eilandje (10.00)

De derde editie van het Eilandfestival op zondag 20 september ging voort op het elan van de vorige twee edities: een kunstenfestival op het Antwerpse Eilandje, met accenten op literatuur, muziek en het goede leven. De locaties waar de verschillende lezingen, concerten, interviews en voordrachten plaatsvonden, bevonden zich bijna uitsluitend rond het Willemdok, op een steenworp van elkaar. Deze derde editie mocht zonder meer een geslaagde editie genoemd worden, de nazomer had zijn werk gedaan, het publiek was talrijk en goedgemutst, de sfeer opperbest.

Het Eilandfestival focust, ook nu weer, op jonge schrijvers, kondigt te verschijnen boeken aan, nodigt buitenlandse schrijvers uit, volgt de literaire actualiteit op de voet, presenteert non-fictie, fictie, poëzie en kinder-en jeugdliteratuur. Er was een ontroerende hommage aan de overleden Thé Lau van zijn kompanen Pfeijffer, Wieringa, Peek en Verhulst: samen hadden zij immers The pursuit of happiness gedaan, het programma over vluchtelingen, dat overigens op een eerdere editie van het Eilandfestival was ontstaan.

Verder was er toneel voor kinderen en hun ouders met 'Kleine rode Eva' van De Maan, talrijke exquise foodtrucks, diverse dj-podia, de Langste Zetel, boekenmarkt, een fototentoonstelling van schrijvers die 70 geworden waren (Anna Enquist, Leo Pleysier, Monika van Paemel, Patrick Conrad, Jan Mulder, Jules Deelder, en één tachtiger: Walter Haesaert) en de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs Letteren 2014-2015, die Carll Cneut toekwam.