2022

Free the Word!

Een viering van het vrije woord

17/11/22 Antwerpen
17/11/22 Antwerpen

Een viering van het vrije woord

Jaarlijks in november is er de internationale Dag van de Gevangengenomen Schrijver. Naar goede gewoonte grijpt PEN Vlaanderen dit moment aan voor een literaire avond waarop het vrije woord wordt gevierd: door auteurs aan bod te laten komen die in de verdrukking zijn geraakt, of die in hun thuisland worden bedreigd, op basis van hun oeuvre. Voor het tweede jaar op rij sloegen PEN en Behoud de Begeerte de handen ineen en organiseerden samen Free the Word!.

Tijdens deze editie, op 17 november 2022 in Bibliotheek Permeke, lag de focus op Rusland. Schrijver en performer Carmien Michels las een tekst voor van Anna Achmatova (1889-1966), de Russische dichteres die geschiedenis schreef als vernieuwer van de poëzie – in de wijze waarop ze onopgesmukte taal en treffende beeldspraak combineerde. Te gast was ook de Russische schrijver Maxim Osipov, van wie vorig jaar de verhalenbundel De wereld is niet stuk te krijgen verscheen. Hij werd geïnterviewd door Peter Vermeersch en las een fragment voor. Accordeonist Evgeny Suvorkin zorgde voor muzikale intermezzo’s. Op scherm het scherm een selectie beelden uit Rusland, gemaakt door fotograaf Gert Jochems.

met

Carmien Michels Maxim Osipov Evgeny Suvorkin Peter Vermeersch

extra

bdbtv
#39

Tijdens deze editie van Free the Word! lag de focus op Rusland. Schrijver en performer Carmien Michels las een tekst voor van Anna Achmatova. Daarnaast was de Russische schrijver Maxim Osipov te gast. Hij werd geïnterviewd door Peter Vermeersch en las een fragment voor. Accordeonist Evgeny Suvorkin zorgde voor muzikale intermezzo’s.