2008

Geletterde Mensen: Tom Lanoye & Antjie Krog

25/04/08 Brussel
KVS (20.00)
26/04/08 Brussel
KVS (20.00)
25/04/08 Brussel
KVS (20.00)
26/04/08 Brussel
KVS (20.00)

Het samenbrengen van de meest veelzijdige schrijver van zijn generatie met de beste nog levende dichteres in het Afrikaans beloofde een unieke en sterke combinatie te worden waarin taal een hoofdrol zou spelen. Ze hielden woord.

Tom Lanoye bekende al aan het begin van de voorstelling kleur door zijn liefde voor Zuid-Afrika en het Afrikaans te verkondigen en was daarom anderhalf uur lang de perfecte sparring partner van Antjie Krog, die door haar poëzie de taal van de apartheid van haar stigma bevrijdde. De auteurs lazen behalve in het Afrikaans ook in het Nederlands, het Engels, het Frans, het Xhosa en het Sesotho, maar ‘de talenmengelmoes komt nooit geforceerd over. Deze Geletterde Mensen bewijst dat een veelheid aan talen heel natuurlijk kan zijn’, zo schreef De Morgen. ‘Een prachtige avond waarin het publiek meegezogen wordt in een taalvuurwerk’ beaamde ook De Standaard.

Dat Lanoye een doorgewinterd podiumbeest is, wisten we. Maar ook Krog bracht een krachtige performance. De Standaard schreef: ‘Ook Krog heeft kloten aan haar lijf. Af en toe spuwt ze er haar woorden uit, maar net als bij Lanoye is haar woede nooit zonder humor. Niet te geloven hoe mooi en grappig Krog is als ze boos is.’ Voor De Morgen was dit ‘een van de sterkste edities van Geletterde Mensen van de laatste jaren. Het is een literair circus, maar een met een diepere bodem: dat het persoonlijke altijd politiek is en de politiek altijd persoonlijk.’ De Standaard trad bij: ‘Tom Lanoye en Antjie Krog vinden Geletterde Mensen heruit en doen met poëzie en vriendschap aan erg straffe politiek.’