2018

Herman de Coninckprijs voor Poëzie

08/06/18 Antwerpen
Arenberg (20.15)
08/06/18 Antwerpen
Arenberg (20.15)

‘De schrijver leeft voort in zijn gedichten,' zegt men, en in het geval van Herman de Coninck ook in de literaire prijs die naar hem is genoemd. In 2018 werden acht dichtbundels voor de prijs geselecteerd, die op 8 juni 2018 werden gepresenteerd tijdens een elegante, galante, coulante, cassante, ravissante en spitante soirée in de Arenbergschouwburg te Antwerpen. Het ging over Binnenplaats van Joost Baars, As, vuur van Hester Knibbe, Vonkt van Marije Langelaar, Ja Nee van Tonnus Oosterhoff, Meervoudig afwezig van Ester Naomi Perquin, Voor jou, van jou van Nachoem M. Wijnberg.  

De zes dichters waren niet aan hun proefstuk toe wat het winnen van literaire prijzen betreft: tezamen hebben ze twee P.C. Hooftprijzen, drie Jan Campertprijzen en vijf VSB Poëzieprijzen in de kast staan (om er maar enkele te noemen). Daar moest nu nog een Herman de Coninckprijs bij. Die ging in 2018 naar Meervoudig afwezig van Ester Naomi Perquin, een bundel waarin volgens de jury 'intellegente analyses en toegankelijkheid moeiteloos samengaan - een verdienste van jewelste. Er zijn weinig dichters die erin slagen hun uiteenlopende lezers te raken én aan het denken te zetten. Maar iemand die dat kan, is Ester Naomi Perquin.'

Op 8 juni 2018 stelden de dichters hun genomineerde bundels voor in de Arenbergschouwburg te Antwerpen.

Pitou, die ook al te zien was op Saint Amour, trad op samen met de zangeressen Lieke Heusinkveld en Louise Lindskov. Behalve voor de genomineerde bundels, was er ook aandacht voor een paar markante debuten; Simone Atangana Bekono en Arno Van Vlierberghe verzorgden een kort optreden. De Herman de Coninckprijs werd aan Ester Naomi Perquin uitgereikt door Peter Verhelst, de laureaat van 2017 (en overigens ook van 2015 en 2009).

hermandeconinckprijs.be