2022

Schrijversacademie: Maxim Osipov

i.s.m. Creatief Schrijven

16/11/22 Antwerpen
© Tarusa
16/11/22 Antwerpen

i.s.m. Creatief Schrijven

De wereld is niet stuk te krijgen is de wondermooie titel van de eerste verhalenbundel van Maxim Osipov die in het Nederlands verscheen en waarmee hij in ons land meteen hoge ogen gooide. De Russische schrijver en cardioloog fileert in zijn verhalen de wrange realiteit van het dagelijks leven in Rusland. Zijn stijl is direct, zintuiglijk en bitterzoet humoristisch maar hij schrijft tegelijk met een grote menselijkheid en mededogen.
Kort nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak verliet hij zijn land en zijn huis in zijn geliefde Taroesa. Hij is gedurende een jaar writer in residence aan de universiteit van Leiden. In september 2022 verscheen zijn tweede bundel, Kilometer 101, bij Uitgeverij van Oorschot.

Op 16 november sprak Johan de Boose met hem over schrijven als arts, in een land waar corruptie en onderdrukking de toon voeren, en over hoe het is om een schrijver in ballingschap te zijn.

Auteurslezingen academiejaar 2022-2023
Ieder jaar organiseert Creatief Schrijven een reeks auteurslezingen voor de jaaropleiding Basisjaar Creatief Schrijven en voor SchrijversAcademie. Bijzondere ontmoetingen met auteurs die ons een inkijk geven in de interne keuken van het schrijverschap.
Dit academiejaar werkt Creatief Schrijven hiervoor samen met Behoud de Begeerte.