2022

Openingsfestival

De feestelijke opening van de Boekenmaand

30/10/22 Antwerpen
Antwerpen Zuid
30/10/22 Antwerpen
Antwerpen Zuid

De feestelijke opening van de Boekenmaand

Op zondag 30 oktober 2022 trapten we de Antwerpse Boekenmaand af met het Openingsfestival op het Zuid. Het was een gevarieerd programma op diverse locaties, met auteurs uit de meest uiteenlopende genres, korte gesprekken en voorleesmomenten, workshops en signeersessies ... Een uitgebreid menu waarbij de bezoeker van alles kon proeven – zelfs in letterlijke zin. 

In het KMSKA waren er panelgesprekken over literatuur en actualiteit. Met onder anderen Tom Lanoye, Judith Elseviers, Joke van Leeuwen, Annelies Verbeke, Martha Claeys en Stefan Hertmans. In de leeszaal van het KMSKA vertelden Wim Opbrouck en Bart Moeyaert welke boeken hen inspireren. 

Bij Platform Bernaerts was er een salon voor bijzondere boeken, met als gasten onder anderen Koen Stein, een paleontoloog die komt spreken over dinosaurussen; Pieter Serrien, historicus en auteur over de geuzenopstand in de Lage Landen; Koen Broucke, illustrator en pianist, naar aanleiding van een nieuwe uitgave van Boerenpsalm, samen met sopraan Britt Truyts. 

In Gallery Sofie Van de Velde bood de kunstzinnige context de aanleiding voor gesprekken met schrijvers over hun inspiratiebronnen uit andere kunstdisciplines. Abbie Boutkabout sprak met Angelo Tijssens, Charlotte Van den Broeck en Hind Eljadid.

In Hibernia, de middelbare steinerschool in de Volkstraat, combineerden we verschillende programmalijnen en was er een festivalbookshop met alle boeken op deze editie. Er was een lijn voor kinder- en jeugdboeken, met als gasten Shamisa Debroey, Elisabeth Lucie Baeten en Dalilla Hermans. Er was een lijn voor young adults met als gasten Chinouk Thijssen, Emmelie Arents en Bjorn Van den Eynde. Er waren workshops in samenwerking met Creatief Schrijven. En in de late namiddag verwelkomden we hier Martin Heylen en Tom Naegels, voor gesprekken met als thema migratie.

De festivalbookshop diende ook als locatie voor signeersessies. De aanwezige auteurs kwamen in de loop van de dag langs, en ook Jeroen Meus en Tom De Cock signeerden daar.

In het M HKA werden twee programmalijnen gecombineerd: in het auditorium waren er gesprekken met debuterende romanciers: Tülin Erkan, Stijn Vranken en Wided Bouchrika. In de residentie op de zesde verdieping gaf de Bond Zonder Naam een workshop Samen Lezen. 

In het knusse theaterzaaltje van DE HOE stond poëzie centraal. Het collectief Dans! Dichter! Dans! trapte af, met als gasten Stefanie Huysmans-Noorts, Melanie Asselmans en Zindzi. In de namiddag waren er gesprekken met Arno Van Vlierberghe, Frank Keizer, Dominique De Groen en Sara Eelen – en zij lazen uiteraard ook voor. VONK & Zonen sloot af met een teaser van hun Watlab salons waarin Carmien Michels, Tülin Erkan en Hans Depelchin voordroegen en met elkaar in gesprek gingen over hun werk.

In L’Entrepot du Congo, de brasserie op het Zuid, konden bezoekers proeven van boeken: Karolien Olaerts (Karola’s Kitchen), Soumia Aattaoui (Keuken van Sou) en Boker Tov (Een culinaire lovestory uit Tel Aviv) kwamen langs voor een gesprek, waarbij het publiek een ter plaatse bereid hapje voorgeschoteld kreeg.

In het FOMU – Fotomuseum Antwerpen, meer bepaald in de twee cinemazalen aldaar, was onze mediapartner De Morgen present met een eigen programma, met optredens van hun vaste pennen en columnisten. Met onder anderen Saskia De Coster, Joël De Ceulaer, Mark Coenen, Aya Sabi en Maud Vanhauwaert.

Het Openingsfestival was een programma met optredens en workshops van: Dans! Dichter! Dans!, Vonk & Zonen, Bond Zonder Naam Hamley Books en Creatief Schrijven. Het festival kwam tot stand in samenwerking met De Morgen, KMSKA, Platform Bernaerts, Gallery Sofie Van de Velde, Hibernia, M HKA, DE HOE, L’Entrepot du Congo, FOMU – Fotomuseum Antwerpen en Boekhandels Vlaanderen. 

© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten