2005

Saint Amour Parijs

17/10/05 Parijs
17/10/05 Parijs

In 2005 streek Saint Amour, na Londen en Madrid, op uitnodiging van Gerard Mortier voor het eerst neer in Parijs. Tien schrijvers, waaronder zeven Nederlands-, twee Engels- en één Franstalig, lazen voor uit eigen werk in een programma dat drie uur lang de Opéra Bastille bezette.
Dimitri Verhulst las voor uit zijn recent in het Frans vertaalde ‘Problemski Hotel’ waarin een pasgeborene vermoord wordt in een asielcentrum. Connie Palmen had gekozen voor de luchtige ontmoetingsscène uit ‘Geheel de Uwe’, Erwin Mortier verhaalde de lotgevallen van een ongeborene en Frans Thomése overweldigde met de liefde van twee ouders voor hun gestorven kind.
Bart Moeyaert las zijn tekst over de vriendschap tussen neven voor in een vlot en verstaanbaar Frans, wat voor Margriet de Moor een hele opgave bleek te zijn.
Esther Freud en Alan Hollinghurst lazen in het Engels voor, respectievelijk uit ‘The Sea House’ en ‘The Line of Beauty’ (een jaar eerder met de Man Booker Prize onderscheiden). Jean-Phillipe Toussaint las voor uit zijn laatste roman ‘Faire l’Amour’.
Hugo Claus kreeg na het lezen van zijn ‘Nu Nog’-cyclus een staande ovatie en alleen Adamo (die samen met Laïs en Transparant de muzikale entr’actes verzorgde) kon de meester qua Franse bekendheid voorbijsteken.