vooruitblik

Uitgelezen april 2024

Uitgelezen

23/04 Gent
23/04 Gent

Behoud de Begeerte x VIERNULVIER

April is the cruellest month. Wat T. S. Eliot er precies mee bedoelde weten we niet, maar dat de eerste echte lentemaand wreed kan zijn, kan beaamd worden door iedereen die ooit verdriet had onder een onverbiddelijk doorbrekende zon. Het panel hoeft de wreedheid in deze editie van Uitgelezen niet ver te zoeken, met als eerste boek De gruwel van het gezin van Inès Eshun. In deze debuutroman schrijft een jonge vrouw een brief aan haar jeugdvriendin Marie, waarin ze in heel directe bewoordingen vertelt wat haar vroeger zo in Marie aantrok: het gezinsgeluk dat voor haarzelf een onbereikbare idylle bleef in de chaotische en gewelddadige omgeving waarin ze opgroeide. Niet minder chaotisch was het leven van de moeder van Bill Furlong, de hoofdpersoon in Claire Keegans Dit soort kleinigheden. Het boek dat in 2022 onder de titel Small Things Like These op de shortlist van The Booker Prize belandde, werd verfilmd door onze landgenoot Tim Mielants (Wil, Peaky Blinders) en ging dit voorjaar in première: als opener van het Filmfestival van Berlijn. Het is een verhaal over de moed die het vraagt om tegen onrechtvaardigheid te strijden. Moed is dan weer geen eigenschap waarvan Rob Hollander – hoofdpersoon in Ik kom hier nog op terug – verdacht kan worden. Deze nieuwe en spannende roman van auteur Rob van Essen stelt vragen die wreed glanzen in het aprillicht: hoe moeten we omgaan met onze fouten uit het verleden? Zou het beter zijn als we pijnlijke herinneringen konden wissen? En de gruwelijkste van alle: wat is een waardevol leven?

Naast deze boeken op tafel zijn er ook dit keer signalementen, persoonlijke favorieten van de panelleden, en sluiten we de avond af met een tombola. Boekhandel Limerick verzorgt de boekenstand.

Heb je al eens rondgekeken op de website van Uitgelezen? Daar vind je, naast meer informatie over de aankomende edities van het programma, geluidsopnamen van de Signalementen en de fragmenten van de Vooruitlezers (de rubriek waarin een auteur langskomt om iets voor te lezen uit een boek dat nog niet is verschenen).

Uitgelezen is een programma van Behoud de Begeerte en VIERNULVIER in samenwerking met Bibliotheek De Krook, Iedereen Leest en Poëziecentrum.