vooruitblik

Uitgelezen februari 2024

Uitgelezen

20/02 Gent
20/02 Gent

Behoud de Begeerte x VIERNULVIER

Op dinsdag 20 februari (20 uur) vindt de tweede editie van Uitgelezen 2.0 plaats in de Theaterzaal van De Vooruit. Gastvrouw is Ruth Joos en het panel bestaat dit keer uit Angelo Tijssens, Ibe Rossel en Uitgelezen-icoon Anna Luyten.

Dit keer neemt het panel drie boeken onder de loep die op hun eigen manier dicht tegen de werkelijkheid aan schurken. In de novelle De Jongeman van Annie Ernaux verhaalt de Nobelprijswinnaar over een relatie die ze rond de eeuwwisseling had met een student. In de twee jaar die ze met de jongeman doorbrengt, reflecteert Ernaux op haar volstrekt eigen manier op haar sociale status, haar leeftijd en het milieu waaraan ze zich ontworstelde. Olivier Schrauwen baseert zijn recente graphic novel Zondag niet op zijn eigen leven, maar op dat van zijn neef Thibault. Schrauwen bracht de zoveelste ‘verspilde dag’ in het leven van zijn neef met een ontroerende zorgvuldigheid in beeld. Hij baseerde zich op gesprekken met Thibault en zijn omgeving om de slepende verveling van een herfstdag zo gedetailleerd mogelijk te kunnen weergeven. Allesbehalve doordeweeks is dan weer de openingsscène van Oersoep, de nieuwste roman van Bregje Hofstede. Hofstede laat het boek beginnen met het moment dat misschien wel het dichtst bij het leven zelf staat: een bevalling. In al wat daarna komt blijft de auteur met een nietsontziende eerlijkheid kijken naar haar hoofdpersonage – een jonge schrijfster die heel veel van Hofstede zelf wegheeft.

Daarnaast signaleren de panelleden hun favoriete boeken, zorgt Rosa Butsi voor mooie muziek en hebben we opnieuw een Vooruitlezer te gast: om voor te lezen uit een nog te verschijnen titel. Tijdens de tombola maak je kans om een van de besproken boeken mee naar huis te krijgen. Paard van Troje is ook aanwezig: met een boekenstand vol lekkers voor lettervreters.

Uitgelezen is een programma van Behoud de Begeerte en VIERNULVIER in samenwerking met Bibliotheek De Krook, Iedereen Leest en Poëziecentrum.