vooruitblik

Uitgelezen maart 2024

Uitgelezen

19/03 Gent
19/03 Gent

Behoud de Begeerte x VIERNULVIER

Op 19 maart 2024 (20.00 uur), tijdens de derde Uitgelezen dit voorjaar, zal het exact vier jaar geleden zijn dat een groot deel van de Westerse wereld in lockdown ging om de spreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Eveneens vier jaar geleden, tijdens de allereerste lockdown, begint het verhaal van Naomi Kleins nieuwste en meest persoonlijke boek: Dubbelganger. Een reis naar de spiegelwereld. Via een bevreemdend en thrillerachtig relaas – over hoe ze op het ongrijpbare internet stelselmatig verward wordt met haar ‘dubbelganger’ Naomi Wolf – probeert Klein een dieperliggend mechanisme te begrijpen. Aan het panel van Uitgelezen is het om, samen met Klein, te duiden hoe iemand als ‘The Other Naomi’ in een steeds radicaler discours van complottheorieën en rechts gedachtengoed belandde. Ook in het tweede boek op tafel wordt de fluïditeit van de werkelijkheid gethematiseerd: Vermogen van Hernan Diaz, winnaar van de Pulitzer Prize 2023, is een roman die de uitwassen van het kapitalisme tot literair topniveau tilt. Als Marx iets ligt te lezen in zijn graf, is het wel Diaz’ roman. Al zou ook het derde boek op tafel – een verzamelbundel met gedichten van Zheng Xiaoqiong – daarvoor in aanmerking komen: Als ijzer zo stil. Voor deze bundel zette de Chinese dichteres haar ervaringen als arbeidsmigrant om in ritmische, snijdende, soms pagina’s lang doorrazende poëzie. Een bundel waarin het politieke en persoonlijke verdriet om slachtoffers van moderne slavernij op iedere pagina voelbaar is.

Hierover gaat Ruth Joos in gesprek met Abbie Boutkabout, Melissa Giardina en Jos Geysels. Zij signaleren ook dit keer hun favoriete boeken. Tevens van de partij is de Vooruitlezer – een auteur die voorleest uit zijn of haar nog te verschijnen titel. Tijdens de tombola maak je kans om een van de besproken boeken mee naar huis te krijgen, en Boekhandel Walry is aanwezig met een boekenstand.

Uitgelezen is een programma van Behoud de Begeerte en VIERNULVIER in samenwerking met Bibliotheek De Krook, Iedereen Leest en Poëziecentrum.

met

Abbie Boutkabout Berlinde Deman Jos Geysels Melissa Giardina Ruth Joos

onderdeel van

extra

bdbtv
#48

Een nieuw element in Uitgelezen, het maandelijkse boekenprogramma in De Vooruit, is de Vooruitlezer: een auteur leest voor uit een boek dat nog niet is verschenen. In de editie van maart werd het Privédomeindeel Een ander leven van Bart Moeyaert uitgelicht. Omdat Moeyaert op de avond zelf niet aanwezig kon zijn, las hij van tevoren een fragment in. Bekijk de video hier.