vooruitblik

Uitgelezen

Behoud de Begeerte x VIERNULVIER

2024

Behoud de Begeerte x VIERNULVIER

Het live boekenprogramma Uitgelezen is, met twintig jaar op de teller, een uitzondering in het culturele veld. Weinig formats, literaire of andere, kennen immers zo’n lang leven. Met dank aan het trouwe publiek dat erbij was die allereerste keer in oktober 2003, in de Balzaal van De Vooruit, en dat sindsdien is blijven komen – ook naar de edities op verplaatsing, onder andere in Oostende, Antwerpen, Brussel en Hasselt. Het jubileumjaar 2023 gaf tegelijk aanleiding om het programma opnieuw tegen het licht te houden: wat kon, of moest, er inhoudelijk bijgestuurd worden? Met het oog op een nieuw hoofdstuk, inclusief een aantal nieuwe gezichten op scène?

Het najaar van 2023 is er tijd genomen om, met een aantal partners, deze oefening te maken, zonder het specifieke karakter van Uitgelezen te verloochenen: laagdrempelig, enthousiasmerend, met en voor lezers. Er werd een coalitie gevormd met, behalve VIERNULVIER als oprichter en gastheer, een nieuwe eindredacteur en regisseur: Behoud de Begeerte, dat als literaire organisatie heel veel ervaring heeft in het ensceneren van boekenprogramma’s. Maar ook andere partners dienden zich aan om het nieuwe hoofdstuk te ondersteunen en uit te dragen: Iedereen Leest, dat de leesbevordering in Vlaanderen behartigt, en Poëziecentrum, het kenniscentrum in Vlaanderen voor alles wat met poëzie te maken heeft. Bibliotheek De Krook was en blijft een partner, onder meer voor de reeks Uitgelezen op school, en zal actief de brug maken met zijn eigen werking.

Op dinsdag 23 januari is het zover en starten we in de theaterzaal een nieuwe reeks van Uitgelezen. Met als gastvrouw Ruth Joos, veellezer en presentator bij de VRT. Zij zal voortaan de maandelijkse afleveringen in goede banen leiden, met gasten als Angelo Tijssens, Melissa Giardina, Abbie Boutkabout en Ibe Rossel. Scenografisch en redactioneel wordt het programma opgefrist, maar de hoofdingrediënten blijven intact: een bespreking door het panel van drie Boeken Op Tafel (lectuur gekozen door de redactie) en vier Signalementen (persoonlijke leestips van elk panellid).

Tussen de bevlogen besprekingen door zijn er entr’actes, met muzikale of andere gasten. En tijdens de tombola maak je als bezoeker kans om een van de besproken boeken mee naar huis te krijgen, met dank aan de Gentse boekhandels Walry, Paard van Troje en Limerick. Zij tekenen beurtelings present met een boekenstand vol lekkers voor lettervreters.

producties