2016

Saint Amour

Funny Valentine

2016

Funny Valentine

Vlak voor de première van Saint Amour raakte bekend dat een commissie beslist had aan de minister te adviseren om Behoud de Begeerte niet langer te subsidiëren. Het tijdstip van dat advies kwam ons goed uit: dankzij Saint Amour kon Behoud de Begeerte zo ongeveer alles tegenspreken en weerleggen wat de commissieleden ons meenden te moeten aanwrijven.

De Morgen liet er geen twijfel over bestaan. Onder de titel ‘Nog lang niet uitgemolken’ begon Kim van de Perre als volgt haar recensie: "Heeft Saint Amour zijn beste tijd gehad, zoals het rapport van de subsidiecommissie deze week liet uitschijnen? De Morgen trok naar misschien wel de laatste editie van het literaire festival. En was aangenaam verrast. (…) Eén blik op de line-up en je merkt wel degelijk vernieuwing en lef."

Voor deze editie van Saint Amour, de 22ste, had Behoud de Begeerte een uitgelezen schare jonge, spraakmakende auteurs (gemiddelde leeftijd: 36) en een stel prettig gestoorde muzikanten (Los Speedy Bobs, met Gregory Frateur, Roy Aernouts en Tom Pintens, die een ijzersterke hommage aan Bobbejaan Schoepen (cfr. Saint Amour 2005!) brachten).

Het was zonder meer opvallend hoe Saint Amour 2016 de vinger aan de pols van het recente literaire aanbod hield: zowel zeer recent gepubliceerde boeken (van Merijn de Boer, Maarten Inghels, Marieke Rijneveld en Lize Spit) als boeken die in 2015 hoge ogen hadden gegooid (van Jamal Ouariachi en Aleksandr Skorobogatov) kwamen aan bod. Eén boek (van Stella Bergsma) moest op dat moment zelfs nog verschijnen. Ook was er plaats voor verschillende genres en smaken. Maarten Inghels, Marieke Rijneveld en Andy Fierens brachten poëzie. Met Fierens stond bovendien ook nog eens een pur sang performer op het podium. Buitenbeentje was wellicht Pedro Elias. Hij beoefent een niet al te wijdverbreid genre: dat van de literaire humor. 

Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus