Het mirakel van België
Een beklijvende trip over een auteur en een meesteroplichter
© Victor Robyn

Jaren geleden maakte Maarten Inghels kennis met Piet Van Haut, een mediaverslaafde meesteroplichter die zich sinds de jaren tachtig onder meer voordoet als diplomaat, directeur van Johnson & Johnson, onderzoeksrechter, administrateur-generaal van de Belgische Spoorwegen, koning der Belgen en miljardair, en zodoende miljoenen ontvreemdt van banken en particulieren over heel Europa.
 
Na hun eerste ontmoeting laat de meesteroplichter Inghels niet meer los. Naarmate hun relatie groeit, krijgt de romanschrijver een unieke inkijk in Van Hauts eindeloze fantasiewereld en interne keuken. Aangetrokken tot dit grootse personage beseft Inghels gaandeweg dat ook hij niet immuun is voor de verlokkingen van de misdadiger.
 
Samen met audiokunstenaar Katharina Smets smeden de schrijver en Behoud de Begeerte de hallucinante relatie tussen Van Haut en Inghels tot een spannende, metafictionele literaire voorstelling. De kijker volgt zijn zoektocht naar de waarheid achter de leugens van de meesteroplichter.
 
De voorstelling is een beklijvende trip, een wonderlijk haasje-over van feit en fictie, over een meesteroplichter voor wie het leven één groot theater is en een schrijver die meer dan een toeschouwer wil zijn.
 
Maarten Inghels debuteerde in 2008 met Tumult en ontwikkelde zich sindsdien tot een maker en schrijver die niet aarzelt om minder voor de hand liggende vormen op te zoeken. Van 2016 tot 2018 was hij de officiële Stadsdichter van Antwerpen. Daaruit kwam zijn bundel Contact voort, een boek waarin hij poëzie, beeld en acties verbindt. Zo verschenen zijn gedichten als tatoeage, als enquête waarin hij de staat van de samenleving opvroeg en werden ze geplant met eetbare zaadjes.
 
De Belgisch-Poolse audiokunstenaar Katharina Smets boetseert documentairematerialen tot beklijvende verhalen, zowel voor live-performances als voor radioproducties. Smets audioproducties zijn uitgezonden op Klara, Radio 1, VPRO, NPR, BBC Radio 3 en 4, BBC World Service en CBC.

Met dank aan Suzanne Grotenhuis, Charlotte Van den Broeck, Stijn Vranken en Michaël Vandebril

 

November 2022
25/11SCHOTEN 20:00
CC Schoten +32 3 680 23 40
30/11LEUVEN 20:00
30CC/Wagehuys +32 16 300 900
December 2022
01/12HERENTALS 20:00
CC 't Schaliken +32 14 28 51 30
21/12ANTWERPEN 20:30
Arenbergschouwburg +32 3 202 46 11
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.