bdbtv

bdbtv

10/05/2021

Brief aan Walter

Walter van den Broeck 80 jaar

In maart 2021 werd Walter van den Broeck tachtig jaar. Als de van den Broeck-fanclub bij Behoud de Begeerte al een gelegenheid nodig had om nog eens te bewijzen dat men hier met een uitzonderlijk auteur te maken heeft, dan was dit moment daarvoor spreekwoordelijk uitgelezen. 

Bekijk de voorstelling hier vanaf 12 mei, 16u. 

De auteur van onder meer ‘Brief aan Boudewijn’, ‘Het beleg van Laken’ en ‘Groenten uit Balen’ moet ergens aan het begin van zijn carrière de gevleugelde woorden ‘choose your battles’ zeer stevig in de oren hebben geknoopt. Sinds jaar en dag graaft van den Broeck namelijk in zijn eigen herkomst en familie en in het soms lastige leven van de gewone man. Hij levert daarmee al ruim vijftig jaar even geëngageerde als ontroerende literatuur af.

Voor deze voorstelling vroeg Behoud de Begeerte aan zoon Karl van den Broeck om zijn vader te interviewen over het schrijverschap, over zijn geboortedorp Olen en zijn familie – die vaak als inspiratiebron dienen -, en over de gekozen ‘battles’. Koen Peeters brengt een laudatio aan de auteur die hem met ‘Brief aan Boudewijn’ zelf tot schrijven inspireerde. 

Ook kersvers laureaat van de Libris Literatuurprijs Jeroen Brouwers, die van den Broeck bij het Nederlandse publiek introduceerde, brengt een eerbetoon aan zijn schrijvende vriend. Evelien Bosmans, wier jaloersmakende Kempische accent na de verfilming van ‘Groenten uit Balen’ volgens geruchten zelfs door buitenaards leven als voertaal werd aangenomen, leest dan weer teksten uit van den Broecks oeuvre, waaronder zijn recentst verschenen roman ‘Crossroads’ (Uitgeverij Vrijdag).

Het programmaboekje met meer informatie over de gasten vindt u hier.

Meer informatie over de voorstelling.

producties