2021

Hugo Clauslezing

Erwin Mortier & Connie Palmen

30/05/21 Online
BdBTV (11.00)
© Dries Luyten
30/05/21 Online
BdBTV (11.00)

Erwin Mortier & Connie Palmen

“Nu Claus dood is, leven we voorgoed in de eenentwintigste eeuw.”

Erwin Mortier

Er is leven na Hugo Claus, ook in de letteren. De vijfde Clauslezing werd verzorgd door Connie Palmen en Erwin Mortier, twee auteurs die eerder al een briljant eerbetoon aan hun vriend en collega schreven.

Connie Palmen schreef tot twee maal toe een verjaardagstekst voor Hugo Claus – in 1999 en in 2004. In 2021 kroop ze een derde maal in haar pen om, ditmaal postuum, haar vriend te eren. Erwin Mortier, wiens recentste roman ‘De onbevlekte’ – een vervolg op zijn schitterende debuut ‘Marcel’ – naast een persoonlijk ook een inhoudelijk verwantschap met Claus bevestigde, sprak op de afscheidsplechtigheid in 2008. Zijn toespraak zindert nog steeds na. Mortier nam een oud artikel over Claus’ laatste dag opnieuw ter hand en boetseerde het met de blik van nu tot een nieuw, beklijvend schrijven. 

Josse De Pauw presenteerde de voorstelling op basis van citaten die de veelkantige mens Hugo Claus tonen – stuk voor stuk citaten van Claus zelf, door Mark Schaevers verzameld in het toepasselijk getitelde boek ‘Groepsportret’.

“Op je zeventigste verjaardag heb ik de wens uitgesproken dat je eeuwig leeft. Volgens mij ga je dat nog waarmaken ook.”

Connie Palmen

Meer dan tien jaar na zijn dood blijft Hugo Claus zijn onbetwiste positie aan de top van de Nederlandse literatuur behouden. Zijn omvangrijk oeuvre blijft inmiddels inspireren en is de voedingsbodem van de Hugo Clauslezing. Het zijn niet de minsten die tot nu toe voor de Hugo Clauslezing instonden: Gerrit Komrij (2010), Gerard Mortier (2013), Kees van Kooten (2015), Tom Lanoye (2017) en Jeroen Olyslaegers (2018).

De Hugo Clauslezing is een programma van Behoud de Begeerte i.s.m. Toneelhuis

Dries Luyten
Dries Luyten
Dries Luyten
Dries Luyten
Dries Luyten
Dries Luyten
Dries Luyten
Dries Luyten
Dries Luyten
Dries Luyten

met

Erwin Mortier Connie Palmen Josse De Pauw

extra

bdbtv
#28

Er is leven na Hugo Claus, ook in de letteren. De vijfde Clauslezing werd verzorgd door Connie Palmen en Erwin Mortier, twee auteurs die eerder al een briljant eerbetoon aan hun vriend en collega schreven.