2023/2024

24 uur van Permeke

De feestelijke opening van de Boekenmaand

03/11/23 Antwerpen
04/11/23 Antwerpen
03/11/23 Antwerpen
04/11/23 Antwerpen

De feestelijke opening van de Boekenmaand

Verhalen, verbeelding, ideeën ... Een bibliotheek is bij uitstek de plek waar veel inhoud wordt gedeeld, voor jong en oud. Maar wat gebeurt er wanneer een bib buiten de lijntjes kleurt? Dan wordt het extra spannend en inspirerend! Tijdens de 24 uur van Permeke kun je in en rond de gelijknamige bibliotheek terecht voor een bruisend festival dat zich verweeft met het dagelijkse leven aan het De Coninckplein in Antwerpen.

De marathon start met een happy hour op vrijdag 3 november om 16 uur en wordt afgerond op zaterdag 4 november om hetzelfde uur. Daartussen zijn er tal van activiteiten die de liefde voor boeken vieren, maar waarin er ook plaats is voor livemuziek, fotografie, stripverhalen en nightlife. De tweedaagse geldt als opening van de maand november als Boekenmaand in Antwerpen en is grotendeels gratis. Op zaterdag starten er bovendien leuke wandelingen met gids, voor wie dat wil, naar de lokale boekhandels.

De 24 uur van Permeke starten op vrijdagnamiddag met een gratis concert door BelgianGarden en Iskander Moon op het gelijkvloers van de bib. Bij dj’s Mousta & Danny kun je zelf in de platenbakken komen graaien, om zo jouw favoriete hits aan te vragen. Vanaf 19 uur start het avondprogramma met als literaire gasten o.a. Tülin Erkan, Peter Verhelst, Astrid Haerens, Aleksandr Skorobogatov, Alex Deforce, Jante Wortel, Corinne Heyrman en Christophe Bell. Zij lezen voor uit eigen werk; auteur Roderik Six is interviewer van dienst.

In de Kubus starten we met een schrijf- en leesmarathon voor jongeren, met o.a. Creatief Schrijven en Will-Limba Moleka als vakkundige begeleider. Scum Studios is aanwezig met een 3D-studio waarmee je jouw eigen avatar kunt creëren. Jongeren van de Kubus gaan aan de slag op de ramen van de Kubus en in de buurt en maken tekeningen van hun alter ego.

We ronden de vrijdagavond af met een concert op het gelijkvloers van de bib door niemand minder dan Fahad Seriki, tot voor kort vooral bekend als DVTCH NORRIS. Aansluitend is er mogelijkheid om te dansen tot in de vroege uurtjes, met dank aan Yalla Soundsystem.

Op zaterdagochtend starten we met koffie en een croissant in de bib, met dank aan de horecazaken in de buurt. In diverse cafés en koffiehuizen zijn er op vrijdag en zaterdag trouwens pop-ups voorzien: korte literaire interventies door schrijvers en dichters.

Het programma start om 10 uur, met o.a. een BabelFabel voor de allerkleinsten (een voorleesmoment met workshop) door Joke van Leeuwen. Op de podia in de bib verwelkomen we o.a. Mathilda Masters, Hanne Luyten, Kristien Hemmerechts, Joke van Leeuwen en Jaap Robben. Zij lezen voor uit hun meest recente boek, voor jong en oud. Scum Studios stelt een bijzonder stripverhaal voor, gemaakt voor en samen met de buurt. Speciale gast, want dit jaar veertig jaar schrijver, is Bart Moeyaert. Hij woonde jarenlang in de buurt van Permeke en wordt geïnterviewd door Phara de Aguirre.

Het liveprogramma ronden we af met een optreden van Porcelain id om 15.30 uur op het gelijkvloers van de bib. Op vrijdag en zaterdag is er doorlopend ook een expo met foto’s door Dorith Govaerts en vertonen we de documentaire Groeten uit de Koekenstad van Jan Beddegenoodts, over de stad Antwerpen en het verdwijnen van artistieke vrijplaatsen.

Opgelet: Om het avondprogramma, het concert en het dansfeest (alle activiteiten vanaf 19.00 uur) bij te wonen, moet je in het bezit zijn van een betalend ticket. Alle andere activiteiten zijn gratis.

24 uur van Permeke is een initiatief van bibliotheek Permeke i.s.m. Behoud de Begeerte, Stampmedia, Vredescentrum, Creatief Schrijven en Scum Studios.

© Zane Garitte
© Zane Garitte
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten