2021

Desideratorium #2

Gelijkenissen met bestaande personen

24/03/21 Online
BdBTV (16.00)
24/03/21 Online
BdBTV (16.00)

Gelijkenissen met bestaande personen

Voor 'Desideratorium 2: Gelijkenissen met bestaande personen' ging literair journalist Dirk Leyman op zoek naar hoe personages tot stand komen in het hoofd van de schrijver. Hij legde drie zeer verschillende auteurs het vuur aan de schenen over het personage in het algemeen, en over hun eigen personages in het bijzonder. 

Roderik Six sprak over de naamloze ik-figuur in zijn roman Monster en benadrukt en passant dat hij niet zo'n eikel is als de meeste van zijn personages - Roderiks woorden, niet de onze. Asha Karami nam ons mee in het drukbevolkte universum van haar poëziebundel Godface, met een ontregelende en meerstemmige 'ik' in de hoofdrol. Koen Sels ontleedde op zijn beurt het hoofdpersonage in Generator, dat hij baseerde op zijn kunstenaarsvrienden. Eén van hen, Rinus Van de Velde, kreeg een gastrol in deze voorstelling.

Presentator en interviewer Dirk Leyman is overigens ook zeer onderlegd in het thema van de voorstelling, getuige zijn boek Lezen, een gebruiksaanwijzing: de wereldliteratuur in vijftig personages.  

met

Asha Karami Dirk Leyman Koen Sels Roderik Six

extra

bdbtv
#23

In Desideratorium 2: Gelijkenissen met bestaande personen ging literair journalist Dirk Leyman op zoek naar hoe personages tot stand komen in het hoofd van de schrijver. Hij legde drie zeer verschillende auteurs het vuur aan de schenen over het personage in het algemeen, en over hun eigen personages in het bijzonder.