vooruitblik

Uitgelezen mei 2024

Uitgelezen

21/05 Gent
21/05 Gent

Behoud de Begeerte x VIERNULVIER

Om u als lezer met voldoende bagage de zomer in te sturen, bespreekt het panel van Uitgelezen in mei drie boeken die uitblinken in gelaagdheid. Met twee verhalenbundels op tafel krijgt u bovendien een veelvoud van de vertellingen die u doorgaans voorgeschoteld krijgt. In Romeinse verhalen onderzoekt Jhumpa Lahiri – in 2000 nog winnaar van de Pulitzerprijs – thema’s als ontworteling en het vinden van een nieuwe thuis. De auteur richt haar gevoelige, aandachtige blik op Rome, een stad die ze sinds haar verhuis van Amerika naar Italië van binnenuit kent. Veel minder aantrekkelijk als vakantiebestemming zijn de plekken die Jonas Eika beschrijft in Na de zon. Verhaal na verhaal pelt hij in een zinderende taal de lelijke kanten van het bestaan af. Of zijn personages zich op het strand van Cancún bevinden of in een smetteloze, anonieme hotelkamer: altijd schrijft Eika toe naar iets wat buiten het herkenbare en het verwachtte ligt. Het derde boek op tafel is geen verhalenbundel, maar een jeugdroman die qua verrassingsaanvallen en het doorbreken van de norm aan Eika gewaagd is. Neem nooit een beste vriend van Erna Sassen won dit jaar de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Terecht, zal de tiener in de strandzetel naast de uwe zeggen, na het verslinden van dit heerlijke boek. Sassen laat een groepje hilarische en ontroerende outsiders los in de ellendige covid-zomer van 2020 en volgt hoe zij zich – soms letterlijk – door hun jonge jaren worstelen.

Tevens van de partij is Vooruitlezer Charlotte Van den Broeck. Zij komt voorlezen uit haar nieuwste pennenvrucht, Veldboek (werktitel), die in het najaar zal verschijnen. En Uitgelezen zou Uitgelezen niet zijn zonder de persoonlijke boekentips van de panelleden – Signalementen – en ook de tombola zal niet ontbreken. Iskander Moon verzorgt de muziek, boekhandel Paard van Troje is aanwezig met een boekenstand.

Heb je al eens rondgekeken op de website van Uitgelezen? Daar vind je, naast meer informatie over de aankomende edities van het programma, geluidsopnamen van de Signalementen en de fragmenten van de Vooruitlezers (de rubriek waarin een auteur langskomt om iets voor te lezen uit een boek dat nog niet is verschenen).

Uitgelezen is een programma van Behoud de Begeerte en VIERNULVIER in samenwerking met Bibliotheek De Krook, Iedereen Leest en Poëziecentrum.