Hommage met oesters #2

De lijnen zijn uitgezet voor Hommage met oesters #2, nu zondag in de Antwerpse Bourlaschouwburg, dezelfde plek waar tien jaar geleden afscheid werd genomen van Hugo Claus, en waar een paar weken later de eerste Hommage met oesters plaatsvond. Toen werd het een marathonvoorstelling met 39 deelnemers, waar zowel generatiegenoten (Remco Campert, Jef Geeraerts, Simon Vinkenoog) als destijds jonge wolven (Ramsey Nasr, Peter Verhelst, Christophe Vekeman), schrijvers (Tom Lanoye, Erwin Mortier) als muzikanten (Tom Barman, Stijn Meuris, Bl!ndman) hommage brachten aan de Meester. Volume twee wordt een programma van twee keer een uur, gepresenteerd door Anna Luyten, en is opgebouwd uit vijf delen.
 

Hugo Clauslezing
Hommage met oesters #2 steekt van wal met de vijfde Hugo Clauslezing, die wordt uitgesproken door Jeroen Olyslaegers. Onder de titel 'Vergeet niet wie gij zijt...' zal hij het hebben over grootvaders, kannibalisme en nationalisme: "Zou het kunnen dat nationalisme ontstaat uit pijn en niet uit trots? Uit wrok en niet uit zelfvertrouwen? Uit elitarisme en niet uit populisme? Uit haat en niet uit liefde?" Olyslaegers' illustere voorgangers waren in antichronologische volgorde: Tom Lanoye, Kees van Kooten, Gerard Mortier en Gerrit Komrij.


Poëzie van Claus
Daarna is er ook aandacht voor Nieuwe tekeningen en gedichten, de poëziebloemlezing die werd samengesteld door Claus' redacteur Suzanne Holtzer, met unieke tekeningen van Hugo Claus. Enkele prominenten lezen ieder één gedicht: Manu van der AaJos Van den BerghKurt De BoodtMichaël De Cock (ov), Suzanne HoltzerRashif El KaouiHilde Van MieghemMark Schaevers en Wim Vanseveren. Al deze mensen zijn op een of andere manier betrokken bij de Clausherdenkingen.


Jonge schrijvers over Claus
Tot slot van het eerste deel delen twee jonge schrijfsters hun eerste ervaring met het werk van Claus: Emy Koopman en Lize Spit, die deze week de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2018 in ontvangst mocht nemen, een belangrijke aanmoedigingsprijs. Koopman en Spit lazen nog nooit iets van Claus, maar deden dat nu wel en brengen er verslag van uit bij Claus-veelvraat Yannick Dangre. De aandacht gaat daarbij in de eerste plaats naar Nieuwe tekeningen en gedichten en naar De Metsiers en De geruchten, twee romans van Claus die herdrukt worden.


Hommage met oesters
Een dozijntje oesters, daar was Hugo Claus niet vies van. Vandaar dat De Foyer het publiek de kans biedt tijdens de pauze zo'n stel weekdieren achterover te laten glijden.


Kenners over Claus
Claus-biograaf Mark Schaevers en Claus-docent Kevin Absillis trappen het tweede deel af met een gesprek over het leven en werk van Claus, gespijsd met videofragmenten. Het wordt een onderhoud waarin ze ook twee nieuwe De Bezige Bij-uitgaven voorstellen: Het verdriet staat niet alleen (samengesteld door Schaevers) en De verwondering (bezorgd door Absillis).


De versie Claus
Tot slot brengt Josse De Pauw een fragment uit De versie Claus, dat hij tien jaar geleden op de planken bracht en uitgebreid werd bejubeld. Tijdens het werken aan het stuk ontvingen auteur Mark Schaevers en theatermaker-acteur Josse De Pauw het bericht van Hugo Claus' zelfgekozen dood. Hun hommage aan de grootmeester van de Vlaamse literatuur werd zo ook een in memoriam.


Behoud de Begeerte en Hugo Claus
Behoud de Begeerte heeft vanaf haar opstart veelvuldig het podium geboden aan Hugo Claus; 127 keer om precies te zijn. Daarnaast werd ook een tentoonstelling georganiseerd (De Kop van Claus, 2006) en stond een editie van Saint Amour volledig in het teken van de Meester (Saint Amour omtrent Claus, 2013). Behoud de Begeerte is ook de initiatiefnemer van de Clauslezingen.
 

Hommage met oesters #2 is een coproductie van Behoud de Begeerte, Toneelhuis en De Bezige Bij.

Maart 2018
18/03ANTWERPEN 20:00
Bourla +32 3 224 88 44