Tom Lanoye
Home  >  Artiesten

Tom Lanoye (1958) woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Deze literaire duizendpoot staat bekend als dichter, romancier, verhalenschrijver, columnist, toneelauteur, scenarist en performer van eigen en andermans werk. Lanoye was in 1984 de eerste auteur die door Behoud de Begeerte werd uitnodigd, wat heeft geleid tot veelvuldige samenwerkingen, zoals de Geletterde Mensen-tournee met Antjie Krog en de solovoorstellingen Woest en Sprakeloos op de planken. 

Met Boze tongen (2002), het derde deel van zijn Monstertrilogie, won Lanoye zowel de Gouden Uil Prijs van de Lezer als de Gouden Uil Literatuurprijs. Zijn bewerking van acht koningsdrama’s van Shakespeare tot het toneelstuk in verzen Ten Oorlog maakte internationaal furore. Voor Guy Cassiers en Toneelhuis schreef Lanoye de stukken Mefisto for everAtropa,Mamma Medea en Bloed & Rozen, dat werd opgevoerd op de Cour d’Honneur tijdens het theaterfestival van Avignon. Lanoyes roman Het derde huwelijk(2006) werd zowel genomineerd voor de Gouden Uil als voor de Libris Literatuur Prijs. 

Eind 2009 verscheen zijn langverwachte roman Sprakeloos, die handelt over de dood van zijn moeder – een amateuractrice die na een beroerte haar spraak verliest. Het boek werd een bestseller met meer dan 100.000 verkochte exemplaren, werd vertaald in het Frans en het Afrikaans, haalde de shortlist van alle grote prijzen en werd bekroond met de Gouden Uil Prijs van de Lezer en de Henriëtte Roland Holstprijs. De Morgen noemt Sprakeloos een ‘hartverscheurend en hilarisch’ boek, terwijl De Tijd de roman ‘moeiteloos naast het beste van Claus en Boon’ plaatst. 

Eind 2011 was iedere zondagavond op Eén Het Goddelijke Monster te zien, de televisiereeks naar Lanoyes roemruchte Monstertrilogie. Op verzoek van de Nederlandse stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek schreef Lanoye Heldere hemel, het Boekenweekgeschenk 2012, een eer die tot nog toe slechts drie andere Belgen te beurt viel: Hubert Lampo, Marnix Gijsen en Hugo Claus. Tijdens de Boekenweek speelde Lanoye zijn monoloog Sprakeloos op de planken in een overvolle Amsterdamse Carré. "Tom Lanoye liet zijn publiek alleen even los voor de pauze. De rest van de tijd hing de zaal aan zijn lippen." schreef NRC Handelsblad daarover.

In 2013 was het precies dertig jaar geleden dat Lanoye officieel debuteerde in de Nederlandstalige literatuur. Inmiddels is hij een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van de Lage Landen, en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. In 2013 verscheen Lanoye's meest recente roman Gelukkige slaven, een inktzwarte tragikomedie met onvergetelijke personages en dialogen, een ingenieuze plot en een virtuoze stijl. Onlangs werd hij gelauwerd met de Constantijn Huygensprijs, een van de belangrijkste Nederlandse literaire prijzen, voor zijn gehele oeuvre. 

www.lanoye.be

Producties met Tom Lanoye
Seizoen 2017-2018
      
Archief
Onno Blom
Nica Broucke
Elise Caluwaerts
Philippe Claudel
Frederik Willem Daem
Lukas De Wolf
Thomas Decreus
Luc Haekens
Lisbeth Imbo
Tom Lanoye
Tim Pauwels
Mark Schaevers
Lize Spit
Kim Van den Brempt
Joost Vandecasteele