2021

De sekte van van Saskia: Ontmanteld

Saskia de Coster

06/05/21 Online
BdBTV (20.00)
06/05/21 Online
BdBTV (20.00)

Saskia de Coster

In januari 2021 stelde Saskia De Coster haar sekte voor. In de daaropvolgende weken wakkerde de sekte het debat in de Vlaamse media aan. Enkele maanden later pikten we het gesprek weer op, ditmaal in samenwerking met KU Leuven, waar Saskia in academiejaar 2020-’21 writer-in-residence was.

De sekte van Saskia: Ontmanteld richtte zich op de toekomst. Saskia zelf legde haar sekteleiderschap neer. Met een manifest lichtte ze toe waarom. Twee andere auteurs – Aya Sabi en Annelies Verbeke – schreven een verhaal en baseerden zich daarvoor op vragen over de toekomst, hen aangereikt door wetenschappers. Sofie Lakmaker las voor uit haar debuutroman De geschiedenis van mijn seksualiteit.
Wie toekomst roept, durft al eens voorzichtig utopie te zeggen. Anne-Mie van Kerckhoven creëerde voor KU Leuven een werk dat ze baseerde op het utopisch handschrift van Thomas More. Voor De sekte van Saskia: Ontmanteld ging de kunstenares in gesprek met Jeroen Olyslaegers (ja, ook mannen zijn vanaf nu welkom in de sekte, onder enkele voorwaarden) over utopie en kunst. Uschi Cop, het jonge brein achter Hyster-X, sprak met Annelies Verbeke over schrijverscollectieven, de canon en het gebrek aan vrouwen daarin. WLAZLO verzorgde de muziek. En Hinda Bluekens, de hilarische en energieke vrouw achter onder meer Waar is zijn libido, verzorgde de presentatie. 

‘De sekte van Saskia: Ontmanteld’ iseen coproductie van Behoud de Begeerte en KU Leuven.

Met dank aan: Barbara Baert, Hilde Heynen, Anneleen Masschelein, Liesbeth Schoonheim, Katlijne Van der Stighelen en Jannique van Uffelen.

met

Hinda Bluekens Uschi Cop Saskia De Coster Mattijs Deraedt Roel Gysemans Tobi Lakmaker Jeroen Olyslaegers Aya Sabi Anne-Mie van Kerckhoven Annelies Verbeke WLAZLO

extra

bdbtv
#25

In januari 2021 stelde Saskia De Coster haar sekte voor. In de daaropvolgende weken wakkerde de sekte het debat in de Vlaamse media aan. Enkele maanden later pikten we het gesprek weer op, ditmaal in samenwerking met KU Leuven, waar Saskia writer-in-residence was.