podcast
15/04/2024

Voor Beeldspraak, de maandelijkse podcast van het Poëziecentrum, ging schrijver David Van Reybrouck in gesprek met Robin Block over zijn dichtbundel Handleiding voor ontheemden waarvoor Block de Herman de Coninckprijs 2024 won.

podcast
01/04/2023

Voor Beeldspraak, de maandelijkse podcast van het Poëziecentrum, sprak poëzierecensent Obe Alkema met Alara Adilow over haar dichtbundel Mythen en stoplichten waarvoor ze de Herman de Coninckprijs 2023 won.

podcast
01/04/2022

Tijl Nuyts debuteerde in 2017 met de bundel Anagrammen van een blote keizer en werd met die bundel genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs. Vervoersbewijzen – ‘een bundel over treinreizen en God’ – werd bekroond met de Herman de Coninck Prijs 2022, wat meteen ook de aanleiding voor dit gesprek was.

podcast
27/03/2022

In de zomer van 2021 vat een moegewerkte verpleegster het plan op om haar medemens een hart onder de riem te steken met geheime boodschappen die ze uitdeelt op de trein. Lisette Lombé schreef met Liefde, papier en schaar een vlammend, kritisch en ritmisch verhaal dat schoonheid inzet als tegengif tegen toenemende polarisatie en pessimisme.

podcast
27/03/2022

Van Essens stationsroman is een geheimzinnig verhaal over een hond, een kat, een ‘zangeresje dat een quizje presenteert’ en een journalist aan het einde van zijn carrière. De schrijver creëert een universum zoals alleen hij dat kan en werpt en passant op zijn volstrekt onpretentieuze manier een balletje op over thema’s als goed en kwaad en de zin van het leven.

podcast
27/03/2022

Terwijl haar beste vriendin Renee op vakantie naar het chique Cannes vertrekt, wordt Billie door haar vader Harry meegetroond op een verschrikkelijke kampeertrip. Een week alleen met haar wereldvreemde en sociaal onhandige vader is het laatste waar Billie zin in heeft. De terugweg is een typisch Lize Spit-verhaal waarin de verhoudingen tussen personages zich ontwikkelen tijdens een reis.

podcast
27/03/2022

Voorzichtig aan de ijzerenweg is het relaas van een passagier die het landschap van zijn herinneringen zijdelings waarneemt: over de begindagen van een relatie, over Europa na de val van de Berlijnse muur en over de langzame modernisering van Mortiers geboortestreek Oost-Vlaanderen. Een poëtische ode aan de verleden tijd en aan de liefde die voortduurt.

podcast
27/03/2022

In Ze bestaan, ik heb ze gezien! besluit een man om zijn jeugdliefde Laura op te zoeken. Hij laat alles achter en neemt de trein richting deze vrouw, met wie hij gedurende drie decennia geen contact had. Tijdens zijn reis laat hij zijn herinneringen de vrije loop en komt de lezer het gruwelijke geheim te weten dat hem dertig jaar geleden met Laura verbond.

podcast
27/03/2022

In We waren nog niet uitgepraat over de liefde van Caroline Lamarche neemt een oudere vrouw te midden van de COVID-pandemie de trein naar nergens in het bijzonder. Ze stapt ‘s ochtends vroeg op met als enige bedoeling tijdens de rit te kunnen lezen in De toverberg van Thomas Mann. Op de trein ontmoet ze een bijzondere jongeman, er ontspint zich tussen beiden een dialoog die twee generaties verbindt.