2023/2024

Uitreiking Herman de Coninckprijs

21/03 Antwerpen
Platform (20.00)
21/03 Antwerpen
Platform (20.00)

Ook dit jaar presenteert Behoud de Begeerte de bruisende, zingende, ontvlambare poëzie van de genomineerden voor de Herman de Coninckprijs. Op donderdag 21 maart, Wereld Poëziedag, treden vijf van de zes voor de prijs genomineerde dichters op tijdens een feestelijke soirée bij Platform in Antwerpen. De presentatie van het programma is in handen van Piet Piryns, Berlinde Deman zorgt voor muziek.

De zes dichtbundels die de jury dit jaar selecteerde:

  • Robin Block, Handleiding voor Ontheemden (Atlas Contact)
  • Micha Hamel, is daar iemand (Pluim)
  • Erwin Hurenkamp, Nu we er toch zijn (Querido)
  • Ruth Lasters, Tijgerbrood (Uitgeverij Van Oorschot)
  • Jens Meijen, Sunset Industries (De Bezige Bij)
  • Dewi de Nijs Bik, Indolente (De Arbeiderspers)

Naast de bekendmaking van de laureaat wordt op deze avond ook de nieuwe editie van De 44 voorgesteld, de vijfde jaargang van de bloemlezing met de beste gedichten uit de ingezonden bundels van de Herman de Coninckprijs. Tickethouders ontvangen tijdens de soirée een exemplaar van De 44 en het bijbehorende Postergedicht.

Boekhandel De Groene Waterman is aanwezig met een boekenstand.

De Herman de Coninckprijs wordt mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen en Boeken & Letteren van Stad Antwerpen. Zie ook hermandeconinckprijs.be.

© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten

met

Robin Block Dewi de Nijs Bik Berlinde Deman Micha Hamel Erwin Hurenkamp Ruth Lasters Piet Piryns

extra

podcast
15/04/2024

Voor Beeldspraak, de maandelijkse podcast van het Poëziecentrum, ging schrijver David Van Reybrouck in gesprek met Robin Block over zijn dichtbundel Handleiding voor ontheemden waarvoor Block de Herman de Coninckprijs 2024 won.

videogedicht
21/03/2024

Voor elke uitreiking van de Herman de Coninckprijs vragen we een kunstenaar om grafische video’s te maken van gedichten uit elke voor de prijs genomineerde bundel. Dit jaar was is daar iemand van Micha Hamel een van de kanshebbers voor de onderscheiding. Kijk en luister naar zijn gedicht ‘de wandeling is er niet voor om met elkaar kennis te maken’, verbeeld door Wies Hermans en ingesproken door Hamel zelf.

videogedicht
21/03/2024

Voor elke uitreiking van de Herman de Coninckprijs vragen we een kunstenaar om grafische video’s te maken van gedichten uit elke voor de prijs genomineerde bundel. Dit jaar won Robin Block de prijs voor zijn bundel Handleiding voor Ontheemden. Kijk en luister naar zijn gedicht ‘Mijn bloed’, verbeeld door Wies Hermans en ingesproken door Block zelf.