2023

Herman de Coninckprijs 2023

21/03/23 Antwerpen
Platform (20.00)
21/03/23 Antwerpen
Platform (20.00)

Ook dit jaar presenteerde Behoud de Begeerte de sprankelende, eigenzinnige, ijzersterke poëzie van de genomineerden voor de Herman de Coninckprijs. Op dinsdag 21 maart, Wereld Poëziedag, traden alle voor de prijs genomineerde dichters op tijdens een feestelijke soirée bij Platform Bernaerts in Antwerpen. Daarnaast was er livemuziek van Porcelain id. De presentatie van het programma was in handen van Piet Piryns.

De zes dichtbundels die de jury dit jaar selecteerde:

  • Alara Adilow, Mythen en stoplichten (Prometheus) 
  • Babeth Fonchie Fotchind, Plooi (De Geus)
  • Astrid Haerens, Oerhert (Atlas Contact)
  • Nisrine Mbarki, oeverloos (Pluim)
  • Iduna Paalman, Bewijs van bewaring (Querido)
  • Mustafa Stitou, Waar is het lam? (De Bezige Bij)

Tijdens de soirée werd bekend dat debutante Alara Adilow dit keer de Herman de Coninckprijs won. Samen met deze bekendmaking verscheen ook de vierde editie van De 44, een bloemlezing met de vierenveertig beste gedichten van dat jaar, met zorg geselecteerd door de jury van de Herman de Coninckprijs.

Zie ook hermandeconinckprijs.be.

© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten
© Dries Luyten

met

Alara Adilow Babeth Fonchie Fotchind Astrid Haerens Nisrine Mbarki Iduna Paalman Piet Piryns Porcelain id Mustafa Stitou

extra

podcast
01/04/2023

Voor Beeldspraak, de maandelijkse podcast van het Poëziecentrum, sprak poëzierecensent Obe Alkema met Alara Adilow over haar dichtbundel Mythen en stoplichten waarvoor ze de Herman de Coninckprijs 2023 won.

videogedicht
21/03/2023

Voor de uitreiking van de Herman de Coninckprijs vragen we steeds een kunstenaar om grafische video’s te maken van gedichten uit alle voor de prijs genomineerde bundels. Een van de genomineerde bundels was dit jaar Waar is het lam? van Mustafa Stitou.

bdbtv
#43

Op dinsdag 21 maart 2023, Wereld Poëziedag, werd tijdens een feestelijke soirée bij Platform Bernaerts in Antwerpen de Herman de Coninckprijs uitgerijkt. Een avond met optredens van alle genomineerde dichters en livemuziek van Porcelain id.

videogedicht
21/03/2023

Voor elke uitreiking van de Herman de Coninckprijs vragen we een kunstenaar om grafische video’s te maken van gedichten uit iedere voor de prijs genomineerde bundel. Dit jaar maakte onder anderen Iduna Paalman kans op de onderscheiding.

videogedicht
21/03/2023

Voor iedere editie van de Herman de Coninckprijs vragen we een kunstenaar om grafische video’s te maken van een gedicht uit elke voor de prijs genomineerde bundel. Een van de genomineerde bundels was dit jaar Oerhert van Astrid Haerens. Bekijk hier de video van ‘Het was een stil jaar’, een van de gedichten uit de bundel.

videogedicht
21/03/2023

Kijk en luister naar ‘Meerkleurig is duurder en de burger betaalt’ van Babeth Fonchie Fotchind, een grafische video die speciaal voor de uitreiking van de Herman de Coninckprijs 2023 gemaakt is. Fotchind sprak het gedicht zelf in, de video werd voor ons gemaakt door Wies Hermans.

videogedicht
21/03/2023

Voor de uitreiking van de Herman de Coninckprijs vragen we steeds een kunstenaar om grafische video’s te maken van een gedicht uit iedere voor de prijs genomineerde bundel. Kijk en luister naar ‘De taal waarin gender en identiteit is gegrond beweegt en vervormt voortdurend’ van Alara Adilow, winnares van de Herman de Coninckprijs 2023.

videogedicht
21/03/2023

Voor elke uitreiking van de Herman de Coninckprijs vragen we een kunstenaar om grafische video’s te maken van gedichten uit elke voor de prijs genomineerde bundel. Dit jaar was Oeverloos van Nisrine Mbarki een van de kanshebbers voor de onderscheiding.

podcast
01/04/2022

Tijl Nuyts debuteerde in 2017 met de bundel Anagrammen van een blote keizer en werd met die bundel genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs. Vervoersbewijzen – ‘een bundel over treinreizen en God’ – werd bekroond met de Herman de Coninck Prijs 2022, wat meteen ook de aanleiding voor dit gesprek was.